
اسلام در ژاپن در پنجاه سال اخیر
این چکیدهای از تحقیقات پروفسور خالد هیقوتشی میماساکا، رئیس انجمن مسلمانان ژاپن است که در سمپوزیوم روابط عربستان و ژاپن، در مورد اسلام در ژاپن در طی پنجاه سال صحبت کرد.
در سایه پیشرفت ژاپن:
نوسازی ژاپن از ۱۰۰ سال پیش آغاز شد، و با ورود فرهنگ ها و تکنیکهای غربی، نفوذ دین مسیحی نیز شروع گردید؛ در حالی که دین اسلام به صورتی که دور از حقیقت و واقعیت است، وارد ژاپن شد.
امپریالیسم ژاپن و مسیحیت استعماری:
مطالعات اسلامی در ژاپن در آغاز سدهی بیستم میلادی، به خاطر افزایش معلومات از مسلمانان جنوب شرق آسیا و چین که تحت کنترل استعمارگران مسیحی زندگی میکنند و تعداد آنان در آن وقت به ۳۰۰ میلیون نفر میرسید، آغاز شده است.
در سال ۱۹۳۵، مسجد کوپه و پس از آن مسجد توکیو در سال ۱۹۳۸، با حضور هیئتهای نمایندگی از کشورهای مسلمان از جمله عربستان سعودی، یمن، مصر، افغانستان و دیگران، با بیش از ۳۰۰ نفر از سیاستمداران ژاپن و رزمندگان و روشنفکران و بازرگانان افتتاح شد و مطالعات اسلامی تا سال ۱۹۴۵ م رشد چشمگیری یافت
جنبش جدید اسلامی و انجمن مسلمانان ژاپن:
با بازگشت اعضای انجمن ژاپنی که در کشورهای اسلامی آسیا مستقر بودند و در میان آنان تعدادی از مسلمانان ژاپنی نیز حضور داشتند؛ کار تشکیل اولین جمعیت اسلامی مسلمانان در سال ۱۹۵۲ با نام “انجمن دوستی اسلامی” آغاز شد و این انجمن اولین نشریه اسلامی ژاپن را با نام “صدای اسلام” منتشر نمود.
در سال ۱۹۶۸ انجمن، به ثبت رسمی حکومت رسید که به عنوان انجمنی دینی با نام “انجمن مسلمانان ژاپن” به فعالیت خودش ادامه داد. این انجمن به فعالیتهایی اقدام نمود که برخی عبارتاند از:
• ادامه انتشار نشریه “صدای اسلام” با تغییر نامش به “اسلام”.
• ترجمهی قرآن به زبان ژاپنی توسط حاج عمر میتا.
• اعزام دانشجویان ژاپنی به کشورهای اسلامی برای تحصیل علوم اسلامی، از جمله به: مصر و عربستان سعودی، سوریه، لیبی، قطر و مالزی.
• ایجاد گورستان اسلامی در سال ۱۹۶۴ م.
بحران نفت و موج دوم جنبش اسلامی:
موج دوم جنبش اسلامی ژاپن، به دنبال بحران نفت در سال ۱۹۷۳ اتفاق افتاد که از نتایج آن تأسیس مرکز اسلامی ژاپن در سال ۱۹۷۴ م بود. همچنین انجمن تلاشهای خویش را بر ترجمهی بسیاری از کتابهای مهم، مثل: صحیح مسلم، تاریخ خلفای راشدین، سیرت پیامبر صلى الله علیه و سلم و زندگی همسران پیامبر رضی الله عنهن و … متمرکز نمود.
جنبش جدید اسلامی:
جنبش اسلامی ژاپن به دلیل توسعهی روابط اقتصادی بین ژاپن و کشورهای مختلف اسلامی، شروع به شکوفایی دوباره نموده است، تا جایی که تعداد مسلمانان ژاپنی به ۲۰۰۰ مرد و زن مسلمان افزایش یافت و تعداد انجمنهای اسلامی رسمی به ۴ انجمن رسید.
انجمن در بسیاری از فعالیتهای دینی در ژاپن، از جمله کنفرانس صلح بین المللی و دیگران نقش دارند، همچنین مدافعان ارشد از کشورهای اسلامی به ژاپن فراهم است.
سپس پروفسور خالد اهداف آیندهی انجمن را این گونه برشمرد:
• اشاعهی آموزههای اسلامی در میان همهی خانوادهها.
• اشاعهی آموزههای اسلامی در جامعهی ژاپن.
در نهایت از خدمات و کمکهای مداوم دولت عربستان سعودی به انجمن صمیمانه تشکر مینمایم.
نویسنده: عبدالله بن حمد حقیل
ترجمه: عبدالستار حسین بر